نگاهی به افتخارآفرینی رزمندگان یزدی
دفاع مقدس از نقاط تابناک و تاریخی کشور ایران است که با افتخارآفرینی و خلق حماسههای گوناگون توسط بسیجیان امام خمینی(ره) در تاریخ جنگهای دنیا ثبت شده است. از جمله ویژگیهای قابل توجه و کمتر تکرارپذیر دفاع مقدس، حضور داوطلبانه همه اقشار مختلف مردم در جنگ است که در کمتر جنگهایی رخ داده است. در دفاع مقدس ما، همه اقشار جامعه و مردم همه استانها نقش داشتند. پراکندگی شهدای دفاع مقدس در شهرها و روستاهای مختلف کشور حاکی از حضور حماسی جوانان بسیجی سرتاسر ایران در جبهههای جنگ است. استان یزد نیز مانند سایر استانها دین خود به اسلام و انقلاب اسلامی را در دفاع مقدس ادا کرد و حضور برجستهای در جنگ از خود نشان داد.
یزدیها از قبل از شروع دفاع مقدس در غائلههای اشرار در کردستان و سیستان و بلوچستان حضور فعال داشتند و به عنوان مثال سردار شهید محمد منتظرقائم مدتی فرماندهی سپاه سقز را بر عهده داشت. در ابتدای جنگ تحمیلی به دلیل اینکه هنوز یگانهای خاصی در جبههها تشکیل نشده بود، یزدیها در مناطق مختلف حضور داشتند. اردکانیها به فرماندهی سردار شهید بوستانی در سرپل ذهاب بودند. سردار شهید خلیل حسن بیگی فرمانده دژبان منطقه غرب کشور بود. برادران میبدی به فرماندهی سردار شهید دلاک در شوش حضور داشتند. بافقیها در جبهه دارخوین حضور داشتند. رزمندگان بیشتر شهرستانهای دیگر هم به فرماندهی سرداران شهید رشیدی و عاصیزاده در سوسنگرد حضور فعال داشتند. در ضمن در سایر مناطق هم یزدیها به صورت پراکنده و به اقتضای نیاز به جبهه خدمت میکردند.
تشکیل تیپ مستقل یزدیها در روز عید غدیر
با شروع عملیاتها و تشکیل یگانها، رزمندگان یزدی در تیپهای عاشورا، کربلا، نبی اکرم(ص)، 17 قم و... حضور حضور داشتند. در عملیات بیتالمقدس یک گردان پیاده و یک گردان زرهی در تیپ عاشورا و یک گردان و یک گروهان پیاده در تیپ 17 قم و در تیپ عاشورا رزم کردند. بعد از عملیات رمضان عمده نیروهای یزد وارد تیپ 8 نجف اشرف شدند. رزمندگان یزدی در عملیات محرم با سه گردان و یک گروهان مستقل به دفاع از مرز و بوم کشورمان پرداختند. بعد از عملیات محرم، تیپها به لشکر ارتقا یافتند و از همان زمان پیگیریهایی برای اینکه یکی از تیپهای لشکر نجف به رزمندگان یزدی اختصاص داده شود، انجام شد. این درخواست یزدیها با مخالفت سردار شهید «احمد کاظمی» فرمانده لشکر 8 نجف اشرف روبهرو شد. شهید کاظمی عقیده داشت که در صورتی که نیروهای یزدی از لشکر جدا شوند، توان نیرویی و پشتیبانی تیپ به شدت پایین خواهد آمد و لذا نیاز به حضور آنها را در تیپ ضروری است. به هر ترتیب قبل از عملیات والفجر چهار، موافقت فرمانده کل سپاه با تشکیل تیپ مستقل برای استان یزد دریافت شد و تیپ الغدیر یزد در 18 ذیالحجه مصادف با عیدغدیر به همین نام، نامگذاری شد و سردار شهید «ذبیح الله عاصی زاده» بهعنوان اولین فرمانده تیپ انتخاب شد. البته رزمندگان یزدی تیپ مستقل 18 الغدیر در عملیات والفجر چهار در لشکر 8 نجف اشرف حضوری موفق از خود به جای گذاشتند که قبل از عملیات والفجر چهار اولین فرمانده تیپ، شهید عاصی زاده به شهادت رسید.
مرسوم بود یگانهای جدید تا یک سال در عملیات پدافندی شرکت میکردند، اما تیپ مستقل 18 الغدیر یزد در اولین ماههای تشکیل خود در عملیات خیبر در قالب چهار گردان پیاده و گردانهای رزم و سیار و خدمات رزم شرکت کرد و توانست ماموریت خود را بهصورت کامل انجام دهد. در واقع عملیات خیبر، اولین عملیات آفندی تیپ مستقل 18 الغدیر یزد بود و بعد از این عملیات تیپ الغدیر در رده یگانهایی قرار گرفت که حساب خوبی روی آن باز میشد.
ماموریت مهم در عملیات والفجر هشت
عملیات آفندی بعدی تیپ، عملیات بدر بود که در آن عملیات جناح راست کل منطقه در اختیار تیپ بود و در جناح چپ لشکر 14 امام حسین(ع) قرار میگرفت که نیروهای یزدی در این عملیات هم سربلند بیرون آمدند.
بعد از آن، عملیات قدس پنج نیز به صورت مستقل توسط تیپ انجام شد و در عملیات مهم و تاریخی والفجر هشت کار بزرگی به الغدیریان واگذار شد. این ماموریت، پاسداری از خط جزایر مجنون و انجام یک تک فریب و پشتیبانی در منطقه خرمشهر (جزایر ام الرصاص و ام البابی) بود که با همراهی دو تیپ دیگر باید 24 ساعت قبل از عملیات، انجام داده و دشمن را مشغول میکردند تا دشمن متوجه تک اصلی در منطقه فاو نشود. تیپ مستقل 18 الغدیر در این ماموریت 48 ساعت دشمن بعثی را در منطقه درگیر کرد و رزمندگان یگانهای دیگر سپاه موفق شدند عملیات اصلی را در منطقه فاو به انجام برسانند. بعد از موفقیت در عملیات والفجر هشت، تیپ الغدیر عملیاتهای نصر هفت و بیت المقدس دو و چهار را در شمال غرب انجام داد و مجدداً به جنوب بازگشت و در عملیاتهای بیتالمقدس هفت و غدیر شرکت کرد.
افتخارآفرینی الغدیریان در منطقه زید
در سال 1363، تیپ در خط پدافندی منطقه زید مستقر بود که عراق تک نموده و مقداری از منطقه تیپ را گرفت، اما بلافاصله الغدیریان پاتک کرده و منطقه را پس گرفتند که در خطبههای نماز جمعه تهران با تعبیر «تیپ پیروز الغدیر» به آن پرداخته شد و از آن به بعد، تیپ یزدیها به تیپ پیروز الغدیر معروف شد.
در مجموع تاریخ دفاع مقدس نشان میدهد که تیپ مستقل 18 الغدیر یزد در آن دوران حساس انقلاب اسلامی کارنامه بسیار درخشانی از خود به جای گذاشت که ثمره ایثار و فداکاری شهدا، جانبازان و آزادگان بود که از جان خود مایه گذاشتند تا وجبی از خاک میهن اسلامی به دست دشمن بعثی نیفتد و اسلام به راه خود ادامه دهد. تیپ الغدیر در طول دفاع مقدس سه فرمانده شهید داشت که راه آنها تداوم یافت و بعد از دفاع مقدس نیز دو فرمانده آن شهید شدند. این تیپ هم اکنون با اطاعت از منویات ولی امر مسلمین و فرماندهی کل قوا، حضرت آیت الله العظمی امام خامنهای(مدظله العالی) به تقویت قدرت نظامی و دفاعی خود پرداخته و در صحنه پاسداری از انقلاب اسلامی حضور مستحکمی دارد.